Wykorzystywanie sorbitolu w różnych branżach

Dzięki nam dostaniesz skrzydeł!

Wykorzystywanie sorbitolu w różnych branżach

Nie zawsze sorbitol kojarzy nam się dobrze. Ten związek chemiczny pochodzenia organicznego dodawany do żywności w bardzo dużych ilościach faktycznie ma swoje wady, jednak należy pamiętać, że jego użycie jest regulowane różnymi przepisami, a ponadto wydaje się bardzo korzystne np. w przypadku produkcji: kosmetyków, środków farmaceutycznych, detergentów oraz lakierów i żywic. Nie należy zatem od razu przekreślać tego produktu. Warto za to poznać jego zalety.

Różne zastosowanie sorbitolu 

niedrogi sorbitol 1kgNajczęściej sorbitol kojarzy nam się z przemysłem spożywczym. Rzeczywiście ta bezbarwna krystaliczna substancja pochodzenia organicznego jest dość częstym składnikiem wielu produktów żywnościowych. Taki dodatek musi być oczywiście zarejestrowany i posiadać numer E420. Warto dodać, że mowa o związku organicznym otrzymywanym przez redukcję glukozy i w naturze obecnym w dużym stężeniu w wielu różnych owocach, w szczególności zaś w: gruszkach, morelach, jabłkach i brzoskwiniach. Sorbitol jest nie tylko zamiennikiem cukru. Ma także inne ważne właściwości, m.in. dobrze utrzymuje wilgoć. Sama nie używam go do produkcji żywności. O wiele bardziej cenię ten produkt ze względu na fakt, że jest świetnym humektantem, a zatem substancją mającą działanie nawilżające. Najczęściej na potrzeby produkcji kosmetyków kupuję w moim rodzinnym mieść, czyli Poznaniu niedrogi sorbitol 1kg tego związku organicznego wystarcza mi nawet na miesiąc. Tworzone przeze mnie kremy dzięki takiemu dodatkowi bardzo dobrze działają na skórę, poprawiając jej właściwości plastyczne oraz zapobiegając utracie przez nią wilgoci. Swoje wybory polecam w szczególności tym klientom, którym zależy na dobrym nawilżeniu skóry twarzy oraz poprawie jej ogólnej kondycji. Dodaję także sorbitol do nowej linii moich żeli, ponieważ dzięki temu zyskuję na ich stabilizacji, przez co ich łatwiej je się tworzy, a klienci mogą ich nieco dłużej używać. Poza tym taki dodatek sprawia, że skóra ulega zmiękczeniu u wygładzeniu, a produkcja gruczołów łojowych ulega ograniczeniu. Oczywiście sorbitol, jak wspomniałam we wstępnie, wykorzystuje się także w przemyśle chemicznym, jednak ten temat nie jest mi aż tak dobrze znany.

Warto nieco odczarować sorbitol i podkreślić, że nie jest to substancja szkodliwa sama w sobie, lecz przeciwnie o sporym potencjale i z powodzeniem używana w różnych branżach. Oczywiście, jak każdy inny produkt, nie należy używać go w nadmiarze, jednak jeśli jest odpowiedzialnie stosowany, to może nam przynieść wiele korzyści. W przypadku kosmetologii ceni się go przede wszystkim jako wspaniały dodatek do kremów i żeli.