Różne rodzaje blatów kuchennych

Dzięki nam dostaniesz skrzydeł!

Różne rodzaje blatów kuchennych

 

Blaty kuchenne to główna powierzchnia robocza w kuchni. To na nich stawia się deski do krojenia, talerze na jedzenie, czy czajniki elektryczne. Dobry blat musi być nie tylko ładny i dobrany kolorystycznie do szafek i kafli ceramicznych, ale przede wszystkim musi mieć dobre parametry techniczne. Wielkością natomiast odpowiadać szafkom lub być odrobinę większy, grubość zazwyczaj jest uzależniona od materiału i wynosi kilka milimetrów.

Najlepsze blaty kuchenne

blaty kuchenne na ŚląskuPierwszy rodzaj to będą blaty kamienne. Tworzy się je najczęściej z granitu lub z marmuru, czy czym ten pierwszy jest lepszy. Takie blaty są grube i masywne, bardzo twarde. Można w nie uderzyć młotkiem czy przejechać po nich nożem a i tak żaden ślad nie zostanie. Kamień wolno się wychładza i nagrzewa, także nawet jak postawimy na nim gorący garnek z parującą zupą a potem dotkniemy blatu pod nim to nie będzie on parzący. Kamień jest nienasiąkliwy, czyli nie chłonie wody. Ciężki granit ma też swoje wady, a główną z nich jest oczywiście cena. To obecnie najdroższy z blatów. Drugi rodzaj blatów to drewniane blaty kuchenne na Śląsku. Są one bardzo eleganckie i ekskluzywne, na razie mało popularne w naszym kraju. Drewno to materiał naturalny, dobrze wyglądający i posiadający bogatą kolorystykę. Trzeba jednak pamiętać, że o drewno trzeba dbać, a najlepsze są do tego oleje, które wnikają w jego strukturę i zabezpieczają przez butwieniem oraz wilgocią. Drewno może też wysychać. Trzeci rodzaj blatów to blaty ze stali. W domach w zasadzie się ich nie stosuje, to typowe blaty gastronomiczne. Na zapleczu restauracji nie liczy się wygląd, a aspekty praktyczne. Stal nie rdzewieje (co jest tu bardzo ważne), a także takie blaty są bardzo cienkie więc można je stawiać na dowolnych szafkach. Metal poddaje się też łatwo kształtowaniu, blaty będą pasowały do stalowych zlewozmywaków. Najtańszą opcją są blaty z płyt wiórowych, które pokrywane są laminatem. Są lekkie, gładkie. Jednak najmniej trwałe, na łączeniach często pęcznieją od wilgoci, a do tego nie mają tej elegancji co drewno lub kamień. To opcja budżetowa dla mało wymagających.

Oczywiście jest jeszcze wiele innych rodzajów blatów kuchennych. Są to na przykład blaty ze spieków kwarcowych, które z powodzeniem mogą zastępować kamień, jak również wyjątkowe blaty szklane, o których jednak trudno na razie cokolwiek mówić. W każdym razie przy wyborze blatów powinniśmy się kierować nie ceną, ale trwałością. Wymiana blatów jest kłopotliwa, więc lepiej jest kupić je raz a dobrze.