Najlepsze na rynku wędzarnie

Dzięki nam dostaniesz skrzydeł!

Najlepsze na rynku wędzarnie

Smak wędlin jak sprzed lat śni się po nocach miłośnikom tradycyjnych wędlin. Niegdyś samodzielnie wędzone mięsa były rarytasem. Więzienie wykonywało się w murowanych wędzarniach. Gospodarz domu starannie doglądał tego procesu. Na bieżąco monitorował temperaturę w komorze wędzarniczej oraz ilość tworzonego pod wpływem spalania drewna dymu. W dzisiejszych czasach można samodzielnie przygotować przepyszne wędzonki dużo szybciej i prościej. Dzieje się to dzięki zastosowaniu specjalistycznego sprzętu jakimi są wędzarnie.

Radość z samodzielnego przygotowania wędzonek

wędzarnia borniakNa jaki sprzęt postawić, chcąc rozpocząć swoją przygodę z samodzielnym wędzeniem? Najlepiej wybrać wędzarnie, która cieszy się dobrą opinią na rynku. Szczególną uwagę należy zwrócić także na producenta. To on bowiem będzie gwarantem niezawodności pracy tego urządzenia. I tak od lat bezsprzecznie najlepszą opinią cieszy się wędzarnia Borniak. Urządzenia wykonane są z wysokiej jakości materiałów. Dominuje stal szlachetna, która z zewnątrz może być obita drewnem. Wówczas wędzarnie wyglądają bardzo tradycyjnie. Na rynku dostępne są także wędzarnie pomalowane proszkowo na dowolny kolor. Wówczas można dobrać go pod obecne w przydomowym ogródku elementy elewacyjne. Firma Borniak oferuje także urządzenia mobilne. Tym samym można wędzić w dowolnie wybranym miejscu. Konieczna jest tylko bliskość gniazdka elektrycznego. Coraz częściej klienci decydują się bowiem na wędzarnie elektryczne. W nich zainstalowana jest elektryczna grzałka, która podtrzymuje proces spalania zrębków drewnianych. Elektryczne urządzenia kontrolują także ilość dymu, który przechodzi do wnętrza komory wędzarniczej. To on właśnie nadaję mięso m, rybom oraz serów przepyszny i niepowtarzalny smak i zapach. Posmak jest uzależniony od rodzaju zastosowanych zrębków. Najczęściej stosuje się opał, który pochodzi z drewna dębu, olchy, buku lub drzew owocowych. Często stosuje się także różne mieszanki zrębków. Szybkość wędzenia jest uzależniona od ilości dymu, temperatury oraz szybkości odprowadzania pary wodnej, która pochodzi z wędzonych wyrobów.

W obecnych czasach nie potrzeba dużo czasu i umiejętności, aby móc samodzielnie uwędzić przepyszne wyroby z mięsa, serów oraz z ryb. Wystarczy tylko zaopatrzyć się w sprawdzoną wędzarnie, która pochodzi od producenta cieszącego się dobrą opinią. Do takich niewątpliwie należy firma Borniak. Wędzarnie Borniak łączą w sobie ceny tradycyjnego wędzenia i nowoczesnego podejścia. To wszystko sprawia, iż wędzenie z wykorzystaniem tych urządzeń to czysta przyjemność.