Kupno składników na kiełbasę

Dzięki nam dostaniesz skrzydeł!

Kupno składników na kiełbasę

Produkcja własnych wędlin jest zajęciem, które pomału zaczęło wracać do łask. Zmianę tego trendu można szukać w kilku ważnych czynnikach. Pierwszym z nich jest drożejąca żywność, drugim dodawanie dużej ilości konserwantów do jedzenia, a zwłaszcza do wędlin i wyrobów mięsnych. Kolejnym może być fakt, że gotowanie i przygotowywanie zdrowego i naturalnego pożywienia stało się modne za sprawą programów telewizyjnych poświęconych gotowaniu. Innym, ale równie ważnym czynnikiem może być tradycja wytwarzania takich wyrobów w naszym kraju.

Jak zrobić dobrą kiełbasę?

jelita wieprzowe do kiełbasTe wszystkie czynniki wpłynęły na to, że coraz więcej gospodarstw domowych zdecydowało się zrezygnować z kupna wędlin i kiełbas w sklepach. Zamiast tego wolą produkować je samodzielnie. Bez wątpienia jest to zajęcie ciekawe, jednakże nie jest takie łatwe, jak nam wszystkim się wydaje. Pierwszą najważniejszą rzeczą jest kupno odpowiednich produktów. Robimy to na podstawie przepisu, albo własnej receptury. Podstawowymi produktami do tego celu są jelita wieprzowe do kiełbas, mięso do wypełnienia wnętrza jelita. najlepsze będzie wieprzowe. Powinniśmy kupić zarówno mięso tłuste oraz chude. Przewagę powinno jednak stanowić mięso tłuste. Wtedy kiełbasa jest znacznie smaczniejsza. Oprócz tego niezbędne są odpowiednie przyprawy. Większość z nich mamy jednak zazwyczaj w kuchni. Należą do nich sól, pieprz, papryka słodka, czosnek, majeranek, a czasem inne zioła. Oprócz tego, jeżeli nasza kiełbasa będzie produktem wędzonym, a nie parzonym konieczne jest także kupno odpowiedniego drewna do wędzenia, a także owoców jałowca, które nadadzą dymowi odpowiedni aromat. Wszystkie te produkty powinny być dobre jakościowo. Dotyczy to zwłaszcza jelit wieprzowych. Nie mogą być one nieświeże, gdyż wpłynie to bardzo negatywnie na smak kiełbasy. Z tego też powodu powinniśmy je kupować w sprawdzonym miejscu. Najlepsze będą zakupy bezpośrednio w rzeźni lub w sprawdzonym sklepie mięsnym. Przystępując już do napełniania jelita powinniśmy szczególnie uważać, aby go nie uszkodzić.

W związku z tym sam proces napełniania jelita powinniśmy przeprowadzać niezwykle powoli i dokładnie. Chodzi o to, aby wtłaczane wraz z mięsem powietrze nie dokonało uszkodzenia jelita. Pęknięcie jelita w trakcie napełniania powodować będzie konieczność przeprowadzenia całego procesu ponownie. Po napełnieniu i zawiązaniu jelita z całym produktem powinniśmy się obchodzić również niezwykle delikatnie. Jelito jest co prawda niezwykle elastyczne, ale łatwo jest je uszkodzić lub przerwać.