Krystaliczny miód malinowy

Dzięki nam dostaniesz skrzydeł!

Krystaliczny miód malinowy

 

Jednym z najczęściej stosowanych słodzików naturalnych, jest cukier. Każdy lubi dodać trochę słodyczy do herbaty, kawy czy innych napojów. Jednak o wiele zdrowszym rozwiązaniem, jest słodzenie miodem. Dzięki takiemu zabiegowi, możemy cieszyć się zupełnie nowymi doznaniami smakowymi i aromatycznymi. Prócz tego miody posiadają właściwości zdrowotne, pomagają między innymi zwalczać stany zapalne gardła. Mogą one również występować w różnych formach i mogą posiadać różne dodatkowe smaki.

Pyszny miód malinowy

czysty miód malinowyPrócz tradycyjnych miodów o klasycznym smaku, możemy również mieć okazję spróbować różne ich odmiany. W ostatnim czasie zaczęto stosować zabiegi miksowania smaków innych od siebie. W taki właśnie sposób powstał czysty miód malinowy. Powstaje on z nektaru malin i jeżyn leśnych. Jest jednym z najłagodniejszych miodów jasnych, a jego walory smakowo zapachowe, zostały docenione zwłaszcza przez dzieci. Oczywiście, dorośli również doceniają jego niespotykany, nieco inny charakter. Mimo udoskonalenia smaku tego miodu, nie traci on swoich właściwości zdrowotnych. Do tego może być stosowany, w celu zwiększenia apetytu, w przypadku małych dzieci. Prócz tego chętnie się go stosuje jako dodatek w diecie, bowiem zwiększa on naszą odporność. Jego stosowanie zaleca się również, w przypadku ogólnego osłabienia organizmu, przeziębienia oraz stanów zapalnych gardła, dokładanie tak jak w wypadku jego klasycznej odmiany. Barwa miodu malinowego może osiągać różne odcienie, jednak zawsze będzie ona jasna. Zazwyczaj jednak ma on kolor zółto złocisty. Jego zapach jest przyjemny i delikatny, z wyraźnie odczuwalnym malinowym aromatem. Jest to jeden z najłagodniejszych miodów, o lekko kwaskowym posmaku, ze względu na obecność owoców, jakie znajdują się w jego składzie. Jeżeli chodzi o jego otrzymywanie, krystalizuje on stosunkowo szybko. Zazwyczaj w ciągu kilku tygodni, patoka zyskuje mazistą i miękką konsystencję. Może mieć on delikatny kryształ i być idealnie gładki, jednak zazwyczaj spotyka się miody średnioziarniste. Miód ten w wielu regionach Polski, jest dostępny nieco bardziej żółty, ze względu na obecność różnych dodatkowych nektarów. Zabieg ten jest stosowany, ponieważ właściwie po krystalizacji, powinien być on praktycznie biały, jednak taki efekt strasznie trudno uzyskać. Nie umniejsza to jednak jego wartości.

Miód ten zaliczany jest do najlepszych miodów nektarowych i nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ ze względu na jego niespotykany smak oraz zapach, trafia on w serca ludzi o różnym wieku i różnych upodobaniach. Szczególnie można go podawać małym dzieciom, jako słodki dodatek do mleka, prócz tego posiada on niespotykane wartości zwiększające odporność oraz zwalczające przeziębienia i bóle gardła.