Ekologiczne przechowywanie

Dzięki nam dostaniesz skrzydeł!

Ekologiczne przechowywanie

Opakowania jednorazowe to bardzo wygodne rozwiązanie. Co ciekawe, sama branża gastronomiczna produkuje ich rocznie miliony ton – plastikowe kubeczki, sztućce i słomki, czy też obiady przynoszone do domu w opakowaniach styropianowych to codzienność. Używamy ich bardzo chętnie, a następnie od razu wyrzucamy do kosza na śmieci. Tak więc problem opakowań jednorazowych jest problemem globalnym. Nie bez powodu warto postawić na jednorazowe opakowania ekologiczne.

Jakie są zalety jednorazowych opakowań?

ekologiczne naczynia jednorazoweLudzkość z pewnością nie zrezygnuje z używania opakowań jednorazowych. Mają one wiele zalet – są lekkie, tanie, łatwe w przechowywaniu, a co najważniejsze, nie trzeba ich myć, bo po prostu się je wyrzuca. Mimo wszystko należy wybierać takie, które nie stanowią zagrożenia dla środowiska. Na pierwszy rzut oka ekologiczne naczynia jednorazowe nie różnią się od tych „zwykłych” opakowań wykonanych z plastiku. Niemniej jednak należy wycofać te produkty wykonane z tworzyw sztucznych, których ślad węglowy jest bardzo wysoki. Do opakowań ekologicznych można zatem zaliczyć szkło, papier, biopolimery, resztki trzciny cukrowej, czy też skrobię roślinną. Opakowanie te ulegają naturalnej biodegradacji lub nadają się do recyklingu. Podobnie jest z reklamówkami jednorazowymi. Potrafimy zużyć ogromne ich ilości. Przecież codziennie kupujemy warzywa i owoce, a każdy ich rodzaj pakujemy w osobną siatkę, którą potem wrzucamy do kosza na śmieci. Zatem warto postawić na ekologiczne opakowania. Wśród produktów ekologicznych znajdziemy również wszelkiego rodzaju naczynia, sztućce i pojemniki, które pomogą nam w wygodny, bezpieczny i higieniczny sposób przetransportować, przechować i spożyć posiłki. Mogą to być talerze i miski, sztućce, torby papierowe, pojemniki na obiad, kubki na napoje, słomki do napojów, czy też właśnie wspomniane powyżej reklamówki. Trudno jest je odróżnić na pierwszy rzut oka od ich syntetycznych odpowiedników, a co najważniejsze, świetnie spełniają swoje funkcje. Dzięki nim przechowywanie produktów spożywczych jest wygodne, bio opakowania zachowują smak i zapach potraw, a także nie przeciekają. Co więcej, na rynku są dostępne w różnych wielkościach i pojemnościach. Do tego cechują się lekkością i łatwością w przechowywaniu. Wbrew pozorom nie są drogie – ich ceny są porównywalne z cenami syntetycznych naczyń.

Oczywiście, plastik oraz aluminium nadal cieszą się dużą popularnością, ale ich regularne używanie stwarza dla nas zagrożenie. Jak się okazuje, ich cząsteczki mogą wchodzić w reakcje chemiczne z cząsteczkami przechowywanego w nich jedzenia, zwłaszcza pod wpływem wysokiej temperatury. Jeśli zależy nam na naszym zdrowiu, powinniśmy zrezygnować z ich stosowania i zastąpić je ekologicznymi opakowaniami.