Doskonałe opakowania z poliolefiny

Dzięki nam dostaniesz skrzydeł!

Doskonałe opakowania z poliolefiny

 

Możliwości produkcyjne współczesnych przedsiębiorstw są ogromne i wymagają materiału opakowaniowego zdolnego zaspokoić potrzeby bardzo wydajnych linii. Tworzywa sztuczne to obecnie surowiec do produkcji wielu wyśmienitych materiałów w tym folii opakowaniowych o bardzo przydatnych właściwościach fizycznych i chemicznych. Polipropylen, poliolefina, a także polichlorek winylu to najczęściej stosowane do produkcji folii opakowaniowych tworzywa. Folia opakowaniowa wytwarzana jest przez wielu producentów stosujących różnorodne technologie. Tak więc z jednego surowca mogą powstać folie zupełnie różne od siebie pod względem wyglądu i parametrów.

Wytrzymała folia opakowaniowa

folia poliolefinowaJednym z ciekawszych rodzajów folii wykorzystywanych do pakowania bardzo różnorodnych produktów jest wielowarstwowa folia z poliolefiny. Odbiorcy bardzo ją cenią ze względu na niepowtarzalne właściwości chemiczne i fizyczne. Folia poliolefinowa zaskakuje przezroczystością przez co artykuły w nią pakowane bardzo zyskują na estetyce. W przypadku folii poliolefinowej walory estetyczne w połączeniu z odpornością na rozciąganie, rozerwanie oraz przebicia czynią z niej wybitny materiał opakowaniowy. Nie jest to koniec jej zalet gdyż jest to folia termokurczliwa dopasowująca się do nawet nieregularnych kształtów przedmiotu pod wpływem działania gorącego powietrza. W ten sposób powstaje szczelna, trwała i estetyczna bariera chroniąca towar przed działaniem czynników zewnętrznych. Stosowana do pakowania folia poliolefinowa jest znacznie cieńsza od innych rodzajów folii zachowując jednocześnie świetne parametry wytrzymałościowe. Pozwala to na zmniejszenie kosztów uzyskania produktu finalnego. Folie poliolefinowe to powłoki uniwersalne co oznacza, że może być wykorzystywana zarówno produktów przemysłowych oraz spożywczych. Z produktów przemysłowych najczęściej pakuje się w ten rodzaj folii świece, puszki, zabawki, płyty DVD i CD a także wiele innych. Produkty żywnościowe można pakować w folię poliolefinową gdyż posiada ona atesty dopuszczające do kontaktu z artykułami spożywczymi. Jest to produkt nie posiadający smaku i zapachu więc nie wpływa na naturalne walory pakowanych świeżych produktów. Folie poliolefinowe służą zwykle do pakowania warzyw, owoców, pieczywa oraz wyrobów cukierniczych. Producenci oferują również perforowaną odmianę tej folii co umożliwia uniknięcie  zjawiska „pocenia się” produktu.

Bardzo ciekawą zaletą folii poliolefinowej jest możliwość obkurczania nawet w stosunkowo niskich temperaturach co jest powszechnie wykorzystywana do pakowania mrożonek. Producenci na swoich stronach internetowych podkreślają jeszcze jedną zaletę folii poliolefinowej. Jest ona mianowicie w stu procentach zdatna do recyklingu. To bardzo ważna cecha w czasach wzmożonej dbałości o środowisko naturalne. Folia produkowana jest w formie taśm, półrękawów i rękawów co daje możliwość pakowania ręcznego, na półautomatach i urządzeniach automatycznych.