Czy mąki orkiszowej można używać zamiast pszennej?

Dzięki nam dostaniesz skrzydeł!

Czy mąki orkiszowej można używać zamiast pszennej?

Orkisz jest odmianą pszenicy, która na nowo staje się coraz bardziej popularna. Właściwości zdrowotne, którymi charakteryzuje się ta roślina sprawiają, że w formie mąki jest coraz częściej wykorzystywana w zdrowej i ekologicznej kuchni. Dzięki mące orkiszowej Melvit pieczywo i domowe wypieki stały się znacznie korzystniejsze dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Może być wykorzystywana do codziennego gotowania zamiast mąki pszennej, co docenią osoby nietolerujące glutenu oraz te chcące spożywać produkty bardziej ekologiczne.

Zdrowa alternatywa dla pszenicy – mąka orkiszowa

mąka orkiszowa melvitZdrowe odżywianie, to nie tylko spożywanie niskokalorycznych produktów w niewielkich ilościach. Głównym elementem korzystnej dla organizmu diety jest uzupełnianie jej w niezbędne mikroskładniki i pierwiastki, takie jak na przykład cynk, miedź, błonnik czy kwas krzemowy. Dzięki temu za pomocą pożywienia można poprawić stan swojego układu trawiennego, a także poprawić pracę mózgu. Jednym z najlepszych produktów, który warto dodać do swojej codziennej diety jest mąka orkiszowa Melvit. Sprawdza się ona doskonale jako alternatywa dla jej tradycyjnego, pszennego wariantu, który jest dla wielu osób szkodliwy ze względu na wysoką zawartość glutenu. Orkisz jest odmianą pszenicy, jednak jest to roślina dużo bardziej ekologiczna i zdrowsza dla organizmu. Z tych dwóch powodów powinna ona znaleźć się w przepisach osób, które chcą poprawić jeść zdrowiej. Mąka orkiszowa to bogate źródło błonnika i białka, co docenią również osoby na dietach bezmięsnych, które muszą pamiętać o jego suplementacji. Spożywanie posiłków z taką zawartością witaminy A, E i D oraz kwasu krzemowego ma pozytywny wpływ na stan włosów i paznokci, które stają się mniej łamliwe, a dodatkowo poprawia koncentrację i pomaga się skupić. Przyda się to w szczególności osobom wykonującym pracę umysłową, które spędzają dużo czasu przed ekranem. Mąka orkiszowa może być stosowana do wypieków, naleśników czy nawet pierogów. Doskonale sprawdzi się w codziennym gotowaniu.

Mąkę orkiszową można stosować zamiast jej tradycyjnej, pszennej odmiany co pozwoli wyeliminować z diety duże ilości szkodliwego glutenu i zastąpić je zdrowymi mikroskładnikami. Ich zawartość sprawdzi się doskonale u osób w każdym wieku, wykonującym różne zawody. Będzie to idealne uzupełnienie posiłków dla dzieci, osób starszych, pracujących aktywnie lub umysłowo, a także tych będących na diecie bezmięsnej. Orkisz może pomóc uzupełnić braki błonnika, białka czy podstawowych witamin.