Bezglutenowe ciasta kupimy w cukierni

Dzięki nam dostaniesz skrzydeł!

Bezglutenowe ciasta kupimy w cukierni

Z pewnością nieraz słyszeliście o diecie bezglutenowej. Ma ona oczyścić nasz organizm i wspomóc odchudzanie. Są jednak osoby, które ze względu na stan zdrowia nie powinny spożywać produktów zawierających gluten, gdyż może to doprowadzić do silnej reakcji alergicznej. Czy wszyscy ci, którzy z różnych przyczyn ograniczają spożycie glutenu, muszą rezygnować z codziennych przyjemności?

Ciasta bez glutenu są pyszne i dietetyczne

pyszne ciasta bezglutenoweSłodkie i wykwintne ciasta towarzyszą nam na przeróżnych okazjach. Imieniny u cioci, wesele brata czy spotkanie firmowe – wszędzie możemy poczęstować się kawałkiem pysznego sernika czy też szarlotki. Ciasta te łączy jedna cecha – na ogół zawierają w swoim składzie gluten. Czy więc będąc na diecie bezglutenowej musimy odmówić sobie tych przyjemności? Niekoniecznie, gdyż istnieją pyszne ciasta bezglutenowe, pieczone z użyciem mąki kokosowej, ryżowej lub kukurydzianej. Takie ciasta bez problemu zamówimy w większości piekarni, cukierni, sklepach lub też wykonamy w domu. Pamiętajmy, że gluten obecny jest w wielu używanych na co dzień produktach i półproduktach, przede wszystkim w mące pszennej i żytniej. Zastąpienie jej mąką kokosową czy ryżową daje niespodziewane efekty. Ciasto przygotowane z użyciem takiej mąki będzie tak samo smaczne, a kto wie, być może posmakuje nam jeszcze bardziej niż klasyczny sernik na kruchym spodzie wykonanym z mąki pszennej. Dieta bezglutenowa nie oznacza więc rezygnacji ze wszystkich przyjemności związanych z jedzeniem. Pamiętajmy jednak, że gdy jesteśmy w  restauracji lub cukierni, przed złożeniem zamówienia na szarlotkę poprośmy o jej bezglutenową wersję. Kelnerzy i pracownicy takich miejsc są zaznajomieni z sytuacją i zdają sobie sprawę, że klienci nie zawsze mogą spożywać gluten z uwagi na stan zdrowia. Możemy więc bez obaw zamówić nasze ulubione ciasto w wersji bez glutenu. Równie łatwe jest przygotowanie przysmaku, tam jednak musimy na własną rękę zasięgnąć informacji, czy dane produkty zawierają w swym składzie gluten. Pomocny może okazać się internet, poradniki żywieniowe i opinia dietetyków, dzięki którym poszerzymy naszą wiedzę o składnikach odżywczych.

Gluten to białko obecne w wielu produktach używanych przez nas na co dzień w kuchni. Jeśli chcielibyśmy wypróbować dietę wykluczającą gluten, musimy wiedzieć, iż wiele z nich możemy z łatwością zastąpić bezglutenowymi zamiennikami. Dzięki temu nie musimy rezygnować z ulubionych ciast czy ciepłych bułeczek, a dieta nie będzie dla nas przykrym wyrzeczeniem, lecz szansą na poprawę zdrowia.